Wat is slow design ?

Slow design is een variant van slow life die ons uitnodigt om het rustiger aan te doen en terug te keren naar de basis. De slow-beweging gaat in tegen onze gewoonten van overconsumptie van allerlei aard. Bij slow design, vooral op het gebied van decoratie, laten we het overbodige achterwege en zorgen we er tegelijk voor onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Hier zijn de 5 essentiële stappen om in slow design mode te gaan.

1- Sorteren

De eerste stap naar slow design is om je huis te ontruimen. Je sorteert je kasten, laden, planken, enz. kamer per kamer. Er zijn dozen voorbereid voor “bewaren”, “recycleren” (weggeven of verkopen) en “weggooien”.
Na het opruimen herontdek je je ruimte, die op magische wijze groter is geworden, en kun je rustig installeren wat je hebt bewaard.
Met slow design sortering, besparen we ruimte, hebben we een meer verfijnde inrichting en hebben we ook de voorwerpen die voor ons het belangrijkst zijn, in de verf gezet.

2- Terug naar neutrale kleuren en natuurlijke materialen

Neutrale kleuren en natuurlijke materialen zijn onlosmakelijk verbonden met slow design. Slow design benadrukt de schoonheid van natuurlijke materialen, de ruwe en onvolmaakte oppervlakken bieden een cachet en authenticiteit aan uw interieur.
Om te voorkomen dat je je verveelt en je inrichting te regelmatig verandert, moet je kiezen voor neutrale kleuren en monochrome sferen. Een strak en harmonieus ontwerp is duurzamer in de tijd. Met slow design vertraag je het tempo van je interieur.
Niets houdt ons tegen om kleur toe te voegen met slim geplaatste voorwerpen in de kamer. Gekleurde en antieke voorwerpen zijn nog beter!

 

3- Geef een tweede leven aan oude meubels en voorwerpen

Een van de sterke waarden van slow design is het verkleinen van de ecologische voetafdruk door gebruik te maken van gerecyclede, hergebruikte of ge-upcyclede materialen. Op die manier wordt productieafval verminderd, worden restanten gebruikt en wordt van ouds iets nieuws gemaakt. Met een beetje fantasie en creativiteit kunnen oude meubels ook worden hergebruikt, waardoor ze hun oorspronkelijke functie verliezen.
Je kan een goede deal vinden op vlooienmarkten of op particuliere verkoopwebsites en een tweede kans geven aan meubels die misschien voorbestemd waren om te worden weggegooid. Zo bespaart je geld en je doet ook de planeet een plezier!

4- Wij waarderen de ambachtelijke industrie

Slow design is volledig in strijd met grootschalige (snelle) en gestandaardiseerde productie. Slow design geeft de voorkeur aan unieke creaties of creaties die in beperkte oplagen worden gemaakt en nodigt uit tot handgemaakte creaties. De handgemaakte creaties zullen uw huis een unieke, warme en persoonlijke toets geven. Als je geen klusser bent, geen stress, aarzel dan niet om de vakman te bezoeken die met plezier je creatie of upcycling idee zal uitvoeren.

5- Wij beschermen het milieu

Slow design is een eco-ethische benadering die neigt naar een meer geëngageerde en verantwoordelijke decoratie. Slow design nodigt ons uit om de tijd te nemen om met minder middelen te creëren, om producten te ontwerpen die in een echte behoefte voorzien. Minder maar beter consumeren, de voorkeur geven aan kwaliteit boven kwantiteit zijn de waarden van slow design. Slow design creaties zijn beter bedacht, ethischer, met meer respect voor de natuur. Het is een win-win situatie!
Dus, hou je van de slow modus?

Wil je meer over onze diensten en creaties weten?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een offerte of een gesprek 😉